Payday Loan

Dr. Benkő Ágnes szemész főorvos

Dr. med. Ágnes Benkő
Augenärztin, Facharzt für Augenheilkunde

Sprechstunden

Montag: 14.00-18.00
Dienstag: 16.00-18.00
Mittwoch: 09.00-17.00
Donnerstag: 16.00-18.00
Freitag: 11.00-17.00
Samstag: 10.00-12.00
Szép Kártya elfogadóhely
Erzsébet Utalvány elfogadóhely
Dr. Card Kedvezménypont

Suchen

Munkavédelem

Monitor előtt dolgozik munkaideje nagy részében? Olvassa el a képernyő előtti munkavégzésről szóló cikkünket!
Tovább...

Videoolvasó

Ön vagy családtagja gyengén látó? Ismerkedjen meg az olvasást megkönnyítő videoolvasó készülékkel! Tovább...

Kedves Anyukák, Apukák, Nagyszülők!

Talán Ön is ismer olyan embert, aki nem, vagy rosszul lát az egyik szemével. Az ilyen betegségnek nagyon gyakran az az oka, hogy pici gyermek korában nem fedezték fel a szemproblémáját, vagy nem kezdték el elég korán kezelni.

Sokszor azért nem lát a gyermek az egyik szemével, mert olyan dioptria eltérése van, ami miatt szívesebben használja a jobban látó szemét, ami rendszerint kisebb eltéréssel rendelkezik.

A szem páros szerv, a látásunk csak a két szem hibátlan együttműködésével tökéletes. Ennek kialakulása csak kora gyermekkorban lehetséges. Mivel a pici gyermek még nem képes jelezni, hogy rosszul lát, ennek a felfedezése sokszor csak az iskolai szemvizsgálaton derül ki, amikor már nem, vagy sokkal nehezebb javítani. A szemészeti vizsgálatot is ajánlatos minél korábban elvégeztetni, akár a csípőficamszűrést és a hallásvizsgálatot. Minél később kezdjük el a kialakult tompalátás kezelését, annál nehezebb szülőnek és gyermeknek egyaránt.

 

Miért fontos a kisbabák szemészeti vizsgálata?

Mert megelőzni mindig könnyebb.
A kancsalság és a következményes tompalátás csak így előzhető meg.

 

Kinek ajánlott a BabaSzemész vizsgálat?

A BabaSzemész szemvizsgálat életkorra való tekintet nélkül bármilyen korú csecsemőnél, illetve kisgyermeknél elvégezhető, aki már ülni tud az édesanyja ölében. A vizsgálat ajánlott időpontjai 6 hónapos, 1 éves, 2 éves, 3 éves és 5 éves kor. Az időpontoktól nem ajánlatos lényegesen eltérni, mert csak ebben az esetben biztosítható, hogy a szűrések az összes kritikus időpontot lefedik és a bajmég orvosolható.

 

Kinek különösen  fontos a BabaSzemész vizsgálat?

  • ha a vérszerinti rokonok, akár apai akár anyai részről kancsalok, tompalátók
  • ha a gyermek koraszülött volt.

 

Miért jobb a BabaSzemész vizsgálat, mint a hagyományos vizsgálat?

  • nagyon korai életkorban pontos dioptriamérést tesz lehetővé
  • nincs pupillatágítás
  • kiszűri a gyermek veleszületett szemészeti eltéréseinek nagy részét
  • nem igényli a gyermek különösebb együttműködését
  • a vizsgálat rövid ideig tart, ameddig még egy hat hónapos baba is tud figyelni

 

Hogyan zajlik a BabaSzemész szemvizsgálat?

A vizsgálat kellemes légkörben történik, ahol a gyermek az édesanyja, vagy kísérője ölében ül az egész vizsgálat alatt. A kicsi kb. 1 méter távolságból néz a kamerába, amelyen mosolygó arc vonzza a gyermek tekintetét, és amely hangokat és fényt bocsát ki, így tartja fenn a gyermek figyelmét. A gép azonnal érzékeli, amikor a gyermek a kamerába fókuszál, és elvégzi a mérést. Az egész vizsgálat gyors, barátságos és nem él vissza a gyermek türelmével. A kicsik nem félnek a vizsgálattól, játékként fogják fel azt.

 

A dioptria mérés után az életkortól függő módon elvégzem a gyermek látásélesség vizsgálatát, ha már idősebb térlátását is megnézem.

Szemfenék vizsgálat következik,és elmondom,mi a további teendő. Ha nem találtam eltérést, akkor megbeszélem az ellenőrzős további mikéntjét.

 

Mi a teendő, ha eltérés mutatható ki?

Ha a BabaSzemész vizsgálat rendellenességet állapít meg, vagy betegség gyanúja merül fel, további szakirányú vizsgálatot végzek. Megkeresem az eltérés okát, és megkezdem a szülővel egyeztetve a speciális kezelést.

Amennyiben szemüvegre van szükség, baba illetve gyermekkeret kollekciónkból segítek kiválasztani a gyermeknek legideálisabb formát, amibe optikus munkatársaim belehelyezik a szükséges szemüveglencsét és megbeszélem a további teendőket.

(Tompalátónak nevezzük azt a szemet ,amelyiken nem alakulhat ki jó látás. Többféle oka lehet, de a leggyakoribb ok a kancsalság és a két szem dioptria (törőerő) különbsége.

Gyógyítása:a mért teljes dioptriával elkészíteni a szemüveget,azaz a legtökéletesebb szemüveget viselje a gyermek,a gyengén látó szemet munkára kényszeríteni oly módon,hogy a jól látó szemet szemtakaró tapasszal takarjuk. A tompalátást ha következetesen kezeljük,jó látást tudunk elérni,ha nem,akkor gyenge látású marad a szem. Ha a féloldali tompalátó beteg jó szemét sérülés éri ,gyakorlatilag vakká válik,ezért olyan fontos megelőzni.)

 

Öffnungszeit

Montag:
10.00-18.00
Dienstag: 10.00-18.00
Mittwoch: 09.00-17.00
Donnerstag: 10.00-18.00
Freitag: 09.00-17.00
Samstag: 10.00-12.00

Kontakt

Optiksalon: +36-83/340-887
Handy: +36-30/590-1282
Sprechzimmer: +36-20/978-2348
Adresse: H-8380 Hévíz,
Petőfi u 11-13.
(Stadtplan)

Sprechstunden

Montag: 14.00-18.00
Dienstag: 16.00-18.00
Mittwoch: 09.00-17.00
Donnerstag: 16.00-18.00
Freitag: 11.00-17.00
Samstag: 10.00-12.00